Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vér és verejték

2010.02.09
Narin
 
Vér és verejték
 
 
A lámpafény kialszik.
Beteg megkönnyebbülés…
Mikor a test haldoklik
A lélek fölpezsdül és… 
A színdarabnak vége.
Ennyi a közönségnek
Elég-e?     
       

Vér és verejték… csak ez jutott neki.

Vége. Mindjárt vége. A szülési fájdalmakat már nem fogja sokáig bírni. Csak feküdt a kicsi, koszos sportzokni a fiókban az alsónadrágok és a többi zokni közt, azok meg csak nézték, de nem szóltak hozzá. Figyelték a szenvedését… műsort akartak, hát megkapták.

Most jönnek az utolsó képkockák, aztán a tekercs már csak bánatosan, feszengve pereg tovább.

A felhalmozódott szennyes szaga beitta magát a fába, és ott szürcsölködött. Hangosan szipogta panaszait a szag… már az sem bírta tovább. Ki akart jutni, ahogy a kicsi zokni is.
Már látszik a cérna vége, érezte. Mindjárt kinn van. A kicsi zokni több helyen el volt már rongyolódva és sok helyen vércseppek díszítették… vér és verejték… csak ez jutott neki.
Aztán valaki kihúzta a fiókot. Nem teljesen. Csak résnyire. De ez pont elég volt, hogy a kicsi zokni még egyszer utoljára lássa a nap fényét. A bűz kimenekült a szobába, amint alkalma nyílt rá, így aztán a levegő is kitisztult az apró, szűk térben. Fekete semmi helyett most aranyló áradat cikázott.
Ez már a vég… már látta a fényt is. Útrakész. Egy piciny cérnapamacs gurult ki a kicsi zokniból, s odafordult édes anyukájához. Végre megszületett. Szorosan hozzásimult a pöttömnyi pehely, és halkan zizegett. Így üdvözölte közelgő árvaságát, s búcsúztatta távozó édesanyját.
Hát ennyi… vér és verejték… csak ez jutott neki. Nem láthatja felnőni ragaszkodó csemetéjét, mert a küszöbön áll a halál. Még a lábát sem képes megtörölni, úgy ront be és ragadja magával a szenvedő anya meggyötört lelkét. Végigrángatja a nappalin, ki a lépcsőházba, s át a túlvilágba. Minden sötét most. Minden… semmi.
A kicsi zokni teste ott feküdt a fiók közepén. A fény még simogatta, de már nem volt miért. Még egyszer megcirógatta, és elillant. Félhomályban engedte el a csöppnyi pamacs édesanyját.
Vér és verejték…
Csak ez jutott neki…
Vége...
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.